BİNGÖL / MERKEZ - Borsa İstanbul Bingöl Anadolu Lisesi

OKULUMUZ TARİHÇESİ

Borsa İstanbul Bingöl Anadolu Lisesi

Okulumuzun Ortaokul kısmı 1948 yılında Bahçelievler Mahallesi, şimdiki Merkez l00. Yıl İlköğretim Okulu binasında öğretime başlamıştır. 1955  yılına kadar Ortaokul olarak öğretime devam etmiş, 1953 yılında lise kısmı da açılmıştır.

1955 yılında  1968 yılına kadar  Merkez 100. Yıl İlköğretim  Okulunda öğretim yapmış, 1968  yılında Kültür Caddesi  Karayolları 84. Şube Şefliğinin karşısındaki şimdiki binasına taşımıştır.

22 Mayıs 1971 yılında meydana gelen deprem sonucunda binamızın  küçük bir kısmı yıkılmış, ayakta kalan kısmı tekrar onarılmış, idari bina, orta kısım pansiyon ve kapalı spor salonu ilave edilerek tekrar eğitim ve öğretime açılmış, daha sonra 13 Kasım 2000 tarihinde 21 Derslik yeni Lise binası hizmete açılmıştır. 1. Mayıs 2003 yılında ise meydana gelen depremden okul binamız hasar görmüş, pansiyonumuz ise ağır hasarlı olduğu için sonradan yıkılmıştır. Bu sebeple okulumuz yeni binası ve pansiyonu depremden sonra EFİKAP kapsamında 32 Derslik ( MEB 2000/15Nolu Proje )  ve 178 Kız ve   176 Erkek  (MEB 2000/21 Nolu Proje )kapasiteli pansiyon binaları ile birlikte İMKB tarafından yaptırılmıştır.

Depremde hasar gören eski lise binamız önce Meslek Yüksek Okuluna tahsis edilmiş olup 2008–2009 öğretim yılında ise Bingöl Yunus Emre Anadolu Lisesi İle Endüstri Meslek lisesine ortak olarak tahsis edilmiştir.

1998–1999 yılından itibaren okulumuzun bünyesinde Yabancı Dil Ağırlıklı Lise açılmıştır.2 007-2008 öğretim yılında bu bölüm son mezunlarını vererek kapanmıştır.

İMKB Bingöl Lisesi İlimizde açılan İlk lise olup, daha önceleri İlimizde ortaokul ve lise bulunmamaktaydı. Sadece ilkokullarda öğretim yapılmaktaydı İMKB Bingöl Lisesi adı önce Bingöl Lisesi'ydi. Ancak 1. Mayıs Depreminden sonra okulun yapımını yüklenen İMKB ismi ön isim olarak eklenmiştir.

Bingöl'ün önemli siyaset adamları okulumuzdan mezun olmuşlardır. Eski Millet Vekillerimizden Hüsamettin KORKUTATA,   Kazım ATAOĞLU, Mahmut SÖNMEZ okulumuzdan mezun olmuşlardır. Yine Eski Belediye Başkanlarımızdan Feyzullah KARASLAN, Selahattin AYDAR, Bedri TUĞ,  Sait AYMAZ, Selahattin KAYA yine okulumuzdan mezun olmuşlardır.

Okulumuzda METİN ALTIOK, Ömer POLAT gibi sonradan edebiyat dünyamızda önemli yer tutan  yazarlar okulumuzda öğretmenlik yapmışlardır.

Yayın: 16.12.2013 - Güncelleme: 01.11.2021 10:06 - Görüntülenme: 42671